dijous, 7 d’abril del 2011

Lalibela

6 de febrer, 2011
Lalibela
Lalibela es un poblet escalonat en una muntanya i en una part hi ha una colada basaltica i damunt una de toves amb tonalitats vermellosas. El rei Lalibela va aprofitat aquestes toves per ferhi tallar esglesies- S'en conserven 11 en el pobles i algunes mes en un radi de 50 quilometres. Les esglesies monolitiques o semimonolitiques estan en tres grups i les de cada grup es comuniquen estre si per un sistema de tunels.
Dissabte, dia de mercat, la gent del pobles ve a vendre. Es veu gent molt diferent i vestint molt diverses indumentaries, he fet pilons de fotos.
Las esglesies estan en el poble i encara se celebra culte a les mes ben conservades. la cerimonia comenca a les 5 o a les 6 del mati i dura 3 hores Ha valgut la pena aixecarse aviat per veure la cerimonia del diumenge, amb tota la gent vestida amb el vestit tradicional blanc.
En sortint jo mirava de reull a una dona gran, guapissima, vestida amb el vestit tradicional i amb el basto tambe tradicional amb una creu gravada al manec, doncs se m ha acostat i m'ha convidat a casa seva.
La casa-barraca era rectangular feta de dos parallopipedes junts d'uns 6 metres quadrats cada un. Tot de fang i tambe el terra, teulat de planxa metalica, sense aigua corrent ni desaigues, un fogonet de llenya mobil serveix per cuinar.
Alla m'ha fet la cerimonia del te, que he vist que a totes les cases hasta a les mes humils tenen la cafetera, una mena de gerra de fang i una safata amb tassetes.
Ha estat molt agradable poder coneixer aquesta familia.
Com que les esglesies son Patrimoni de la humanitat estan tirant a terra totes les cases que estan a prop i trasl.ladant a la gent per deixar-ho ben maco, vaja unes esglesies integrades al poble i vives es convertiran en un museu mort.
El sabado es el dia del mercado, y acuden gente de los alrededores. Se ve gente muy diversa y con diferentes indumentarias, he podido hacer un monton de fotos.
Lalibelia es famosa por sus iglesias excabadas en la roca de una sola pieza. Ademas de la que sale en todas las fotos de Etiopia hay 10 mas, en diferente estado de conservacion, y muchas de ellas comunicadas entre si mediante tuneles. Hay muchas mas en un radio de 30 kilometros.
El pueblo esta situado en una montaña y tiene preciosas vistas de las montañas que lo rodean